Shabby Chic, romantisk, vintage, slitet och nött

NaturligInredning.se_17
Den gemensamma nämnaren för Shabby Chic, romantiskt, vintage, slitet och nött, är feminitet och användandet av vitt i olika nyanser. Inte alltid dock, men många gånger. Ett sådant hem kan ha ett överflöd av blommor av alla slag i krukor med patina, gamla fotografier, ljusstakar, kuddar placerade på stolar och soffor.
Många som gillar denna stil har sett fördelarna med att riva ut köksskåpen och borra upp hyllor, istället för att ha ett traditionellt kök med köksskåp. Dels ser rummet större och luftigare ut, men dess ägare har även en passion över att samla på vacka ting, som gärna visas upp. På kökshyllorna placeras ärvda serviser, tekoppar, tallrikar, glas, emaljkannor, mortel och fattigmanssilver. Vidare kan man se kakfat, kakburkar, teburkar och dekorerade förvaringsburkar. Alla kökssaker kan blandas friskt på hyllorna, men det måste se harmoniskt ut. På krokar hänger förkläde, kökshanduk och grytlappar. I ett stort kök kan ett antikt vitrinskåp stå längs väggen, eller så har det kanske placerats ute i matsalen.

När man stiger in i sällskapsrummet är det schäslongen som fångar ens uppmärksamhet och för tankarna tillbaka till dess ursprungsland, Frankrike, runt 1700-1800-talen. Belysningen kommer från en kristallkrona som hänger ovanför soffbordet, men när dagen närmar sig sitt slut tänder man gärna lampor som är utplacerade lite här och var, för att skapa en mysig, romantisk stämning.
Under kalla årstider värms rummet upp av en kamin, som har vackert handmålat kakel. Antingen hänger ljusa gardiner vid fönstrena eller så har ägaren valt att inte ha gardiner, för att släppa in så mycket ljus som möjligt. TV och moderna apparater gömmer man undan i skåp.

Broderade örngott har givna platser i varje säng och sängarna i sin tur är gjorda av järn, som gärna har börjat rosta. På sovrumsdörrarna hänger vita spetsklänningar och mjuka angora-koftor på sammetsklädda galgar. I ett av hörnen står ett sminkbord med parfymflaskor och smyckesskrin. I ett annat hörn står en gammal bröllopskista med ingraverat årtal.


Andra inredningsföremål kan bl.a vara dockvagn, antika dockor, dockskåp, gamla leksaker och nallar. Även stora fjädrar, maskeradmask,ängla-vingar, små ballerinaskor, pigtittare, mormors dagböcker, byst, madonnor, katolska kors, fågelbur, zinkbalja, lyktor, garn/nystan och trälådor.

Tema: feminitet, romantik från förr
Inspiration: Viktoriansk tid, 1800-talets industriella Europa
Färger: vit, naturgrå, gammelrosa, lavendel
Textil: bomull, oblekt linne, sammet, säckväv, spets, volanger, broderi 

NaturligInredning.se_18 NaturligInredning.se_19NaturligInredning.se_20NaturligInredning.se201

Nya inrednings artiklar