Stilar

Shabby Chic, romantisk, vintage, slitet och nött

NaturligInredning.se_17
Den gemensamma nämnaren för Shabby Chic, romantiskt, vintage, slitet och nött, är feminitet och användandet av vitt i olika nyanser. Inte alltid dock, men många gånger. Ett sådant hem kan ha ett överflöd av blommor av alla slag i krukor med patina, gamla fotografier, ljusstakar, kuddar placerade på stolar och soffor.
Många som gillar denna stil har sett fördelarna med att riva ut köksskåpen och borra upp hyllor, istället för att ha ett traditionellt kök med köksskåp. Dels ser rummet större och luftigare ut, men dess ägare har även en passion över att samla på vacka ting, som gärna visas upp. På kökshyllorna placeras ärvda serviser, tekoppar, tallrikar, glas, emaljkannor, mortel och fattigmanssilver. Vidare kan man se kakfat, kakburkar, teburkar och dekorerade förvaringsburkar. Alla kökssaker kan blandas friskt på hyllorna, men det måste se harmoniskt ut. På krokar hänger förkläde, kökshanduk och grytlappar. I ett stort kök kan ett antikt vitrinskåp stå längs väggen, eller så har det kanske placerats ute i matsalen.

När man stiger in i sällskapsrummet är det schäslongen som fångar ens uppmärksamhet och för tankarna tillbaka till dess ursprungsland, Frankrike, runt 1700-1800-talen. Belysningen kommer från en kristallkrona som hänger ovanför soffbordet, men när dagen närmar sig sitt slut tänder man gärna lampor som är utplacerade lite här och var, för att skapa en mysig, romantisk stämning.
Under kalla årstider värms rummet upp av en kamin, som har vackert handmålat kakel. Antingen hänger ljusa gardiner vid fönstrena eller så har ägaren valt att inte ha gardiner, för att släppa in så mycket ljus som möjligt. TV och moderna apparater gömmer man undan i skåp.

Broderade örngott har givna platser i varje säng och sängarna i sin tur är gjorda av järn, som gärna har börjat rosta. På sovrumsdörrarna hänger vita spetsklänningar och mjuka angora-koftor på sammetsklädda galgar. I ett av hörnen står ett sminkbord med parfymflaskor och smyckesskrin. I ett annat hörn står en gammal bröllopskista med ingraverat årtal.


Andra inredningsföremål kan bl.a vara dockvagn, antika dockor, dockskåp, gamla leksaker och nallar. Även stora fjädrar, maskeradmask,ängla-vingar, små ballerinaskor, pigtittare, mormors dagböcker, byst, madonnor, katolska kors, fågelbur, zinkbalja, lyktor, garn/nystan och trälådor.

Tema: feminitet, romantik från förr
Inspiration: Viktoriansk tid, 1800-talets industriella Europa
Färger: vit, naturgrå, gammelrosa, lavendel
Textil: bomull, oblekt linne, sammet, säckväv, spets, volanger, broderi 

NaturligInredning.se_18 NaturligInredning.se_19NaturligInredning.se_20NaturligInredning.se201

Lantligt, nordiskt vitt, dansk

NaturligInredning.se_16
Lantligt, nordiskt vitt och dansk inredning har mycket gemensamt; de alla eftersträvar naturlig inredning med rena och behagliga färger. En del människor får ett feminint intryck av dessa stilar, då färgerna oftast är ljusa och inredningen mestadels inger en mjuk och stämningsfull känsla. 
Mycket fokus är på köket, vardagsrummet och sovrummen, förmodligen för att skandinavier spenderar så mycket tid hemma under det mörka vinterhalvåret och då vill ha mesta möjliga ljus inomhus. De bor även gärna i sekelskiftshus/lägenhet där husqvarna-spisen och kaminerna fortfarande är i fungerande skick. På väggarna kan man även se inramade blommotiv, av bl.a Carl von Linné. 

Kökets skåp och väggar består av bröst- eller pärl-spont. En del har har tagit bort sina köksskåp för att det ska ge ett öppnare och luftigare intryck, men då är det viktigt att allt matchar och går ton i ton; tallrikar, koppar, skålar, mortel m.m. . Fattigmanssilver finns uppstaplade i en fin kruka.På golvet kan man se en trasmatta och från taket hänger en skomakar-, hiss-, eller industri-lampa.

Det tunga träbordet i matsalen är täckt av en oblekt linneduk och på bordet står ett stort blomhav i en zinkbalja. Bordet är omgärdat av vitmålade pinnstolar och för dem som har ett fullt fungerande farfars-ur på golvet, blir det pricken över i:et.

NaturligInredning.se_15Vardagsrumsgolvet har breda vitoljade trägolv och förhoppningsvis en kamin eller öppen spis, där vedträ står uppstapplade. Inbjudande soffor är ett måste! När det blir kallt och mörkt utomhus, ligger det alltid plädar nära till hands och ett och ett annat fårskinn i en fåtölj.
Mysiga små lyktor med värmeljus finns utspridda i rummet, för att skapa den rätta stämningen. Tidningar och några böcker kan man mycket väl hitta på soffbordet. Orkidéer tillhör favoriten hos många skandinavier.

Sängarna i sovrummen kan mycket väl vara bäddade med mormors gamla lapptäcke och stora puffiga kuddar ligger där under. Under sommartid plockar man många ängsblommor och placerar dem i vaser i sovrumsfönstren. Fönstrena ramas vackert in med vita bomullsgardiner.
Charmiga pallar eller stolar används istället för nattduksbord av vissa och även levande ljus istället för nattlampa, för att inge lite av en primitiv bondhems-känsla.NaturligInredning.se_14

NaturligInredning.se_13
Tema: naturen 
Inspiration från: skandinavisk landsbygd

Färger: varm grå ton, ben-vit, beige, levendel. Pastellfärger så som gammelrosa och babyblå. Även randigt och blommigt 
T
extil: oblekt lin, bomull, siden

New England, marin och kolonial


New England


New England stilen är väldigt patriotisk i den bemärkningen att stilen har väldigt mycket inslag av amerikanska flaggor, kuddar med vita stjärnor till en blå bakgrund och även amerikakoffert. Samtidigt finns det en stark dragning till havet, som man kan skönja i inredningsdetaljer, såsom segelbåtsmodeller, stora kikare, livbojor, fotogenlampor upphängda på väggar, fiskenät i trälådor, åror, flytvästar, stråhattar. Svart-vita/sepia tavlor med havsmotiv,  badhandukar och mysiga badrockar är andra inredningsdetaljer.

Tema: marin, havet (vatten, sand, sol och vind)
Inspiration: USA:s nordöstra kust
Färger: oftast blått, rött, vitt och brunt. Randigt. Mycket trä och naturmaterial.
Textil: Lin, bomull


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Kolonial stil

 
Vad som är karakteristiskt för den koloniala stilen är kombinationen av mörka inslag tillsammans med ljusa, t.ex. mörkt trä till ljusa väggar. Dämpad belysning från utsmyckade lampor (från t.ex. Marokko) och snurrande fläktar som hänger i taket. Inbjudande möbler av rotting eller bambu finns utplacerade i vardagsrummet eller uteplatsen tillsammans med högresta plantor (palmer, Chrysalidocarpus Lutescen, Howea Forsteriana). Om mindre växter finns i hemmet, kan de mycket väl bestå av orkidéer, bonsaiträd, kaktus, aloe vera, ormbunkar.

I sovrummet kan man se himmelsängar med tunna vita tyger och badrummen blygs oftast inte från att inredas med pampiga växter och breda träpersienner. Vidare kan man se slarvigt upphängda Cuba-hattar, och kringspridda gamla böcker. Utmärkande är gamla tavlor över olika världsdelar, eller inramade torkade växter, insekter, eller avritningar på exotiska djur, som oftast förekommer på hemmets väggar. Eventuellt finns det även en antik glob som står i ett hörn någonstans i biblioteket.
Inredningen går helt enkelt ut på att försöka trycka hela jorden in i sitt hem.

Tema: en längtan till de ”oupptäckta kontinenterna”;
Inspiration: safari-Afrika, kryddornas Mellanöstern, exotiska Asien, indianernas Nordamerika och
Sydamerikas Amazon
Färger: mörkbrunt, turkos, lila
Textil: siden, bomull
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Rustika, engelska inredningen


Betoningen på den rustika, engelska inredningen är maskulinitet; tunga ärvda möbler, tavlor med jaktmotiv, schack- och biljardbord, gamla samlarbilar/motorcyklar/tågbanor.
I hallen kan man se en hatthylla, upphänga oljerockar och manchester kavajer och på stengolvet leriga gummistövlar samt ett paraplyställ.
Troligen finner man ett bibliotek i hemmet, som luktar både cigarr och läder. Rummets väggar består av mörka bokhyllor och vid ett av fönstrena står ett mahogny skrivbord, som innehar gamla anteckningsböcker och ett antikt pennställ. Tunga gardiner dämpar ljuset utifrån, samtidigt som de hindrar luftdraget att sprida sig i rummet. Framför den stora öppna spisen, som har en given plats i rummet, står det en inbjudande sliten läderfåtölj med  matchande fotpall. En skotsk-rutig ull-pläd hänger prydligt över fåtöljens ena armstöd.

Tema: herrgårdsliv
Inspiration: 1800-talets England
Färger: brunt, beige, blå, vit, rutigt (skotskt)
Textil: ull, lin, bomull, sammet

Klassisk / Antik

Fransk / Italiensk

Nya inrednings artiklar